Suprasorb C

Suprasorb C

Kompresa sa kolagenom

Uputstvo za upotrebu

UPUTSTVO ZA UPOTREBU

Suprasorb®C –kompresa sa kolagenom

Osobine:

Suprasorb®C kompresa sa kolagenom izrađena je od goveđeg prečišćenog kolagena.Porozne je strukture sa snažnom kapilarnom aktivnošću. To omogućava absorpciju velike količine eksudata, prisutnog nekrotičnog tkiva, bakterija i fibrinskog sloja kada se kompresa aplikuje u ranu.

Zahvaljujući tome pospešuje se proces nasatajanja granulacionog tkiva što je znak ozdravljenja rane.

Indikacije:

Koristi se kod većih oštećenja kože, npr. kod opekotina, hirurških rana, davajućih mesta kože, ulcusa različitog porekla i dubokih rana koje stagniraju, odnosno ne reaguju na druge vrste tretmana.

Kontraindikacije:

Inficirane rane.

Neželjena dejstva:

Ukoliko se primenjuje prema uputstvu Suprasorb®C kompresa sa kolagenom ne izaziva neželjene efekte.

Interakcije sa drugim sredstvima:

Suprasorb®C kompresa sa kolagenom ne bi trebalo da se kombinuje sa antiseptičnim sredstvima koja oslobađaju hlor, sredstvima koja talože belančevine (srebro nitrat) ili kaustičnim sredstvima koja menjaju belančevine (tinktura joda).

Primena:

Posle čišćenja rane Suprasorb®C kompresa sa kolagenom se iseče prema veličini rane i obično suva stavi u ranu, stranom koja je u pakovanju bila okrenuta prema dnu. Ukoliko je rana suva ili je sekrecija oskudna preporučuje se da se Suprasorb®C kompresa sa kolagenom, pre primene, ovlaži fiziološkim ili Ringer rastvorom. Laganim pritiskom na kompresu kada se aplikuje, omogućava se prisniji kontakt sa ranom.

Suprasorb®C kompresa sa kolagenom mora na rani biti u vlažnom stanju. Menjanje i aplikacija komprese zavisi od okolnosti. Suprasorb®C kompresa sa kolagenom se može lako ukloniti sa rane pomoću fiziološkog rastvora ili npr.u slučaju velikih opekotina potapanjem u čistu vodu (u kadi).

Ukoliko drugačije lekar nije savetovao, Suprasorb®C kompresa sa kolagenom se iseče prema veličini i obliku rane. U slučaju svežih povreda kompresa može ostati do izlečenja. U situacijama kada rane obilno vlaže kompresa se menja jednom ili više puta dnevno. Generalno, Suprasorb®C kompresa sa kolagenom može ostati na rani sve do izlečenja.

Toksikološka svojstva:

Ogledi sa Suprasorb®C kompresom sa kolagenom na animalnom modelu (pacovi, zamorci,zečevima) nisu izazvali inflamatorne reakcije, iritacije ili senzibilizacije.

Imunološki testovi su pokazali da Suprasorb®C kompresa sa kolagenom ne izaziva alergijske reakcije kod ljudi. Istraživanja na zdravim dobrovoljcima i bolesnicima, pri primeni Suprasorb®C komprese sa kolagenom, nisu pokazala pojavu bilo kakve neželjene reakcije posle 1500 previjanja.

Čuvanje i rok trajanja:

Čuvati na temperaturi ispod 25ºC. Ukoliko se propisno skladišti rok trajanja Suprasorb®C komprese sa kolagenom je 5 godina. Ukoliko se pakovanje otvori ili ošteti ne bi trebalo da se koristi. Ne može se resterilisati.

Dimenzije: 4x6cm,6x8cm,8x12cm.

Pakovanje: pojedinačno

Proizvođač: Lohmann & Rauscher, Nemačka

Rešenje br.515-02-0845-11-001

Uvozniki distributer: SN MEDIC D.O.O., Srbija,tel.226 90 46

Dimenzije

Dimenzije kompresa
4 x 6 x 0.8 cm
6 x 8 x 0.8 cm
8 x 12 x 0.8 cm

 

Suprasorb C – Prirodni, resorptivni kolagenski sunđer koji aktivno ubrzava proces zarastanja rana. Njegov prirodno snažni efekat je posledica strukture čistog kolagena sa otvorenim porama koji kada dođe u kontakt sa eksudatom iz rane formira gel. U gelu brzo bivaju apsorbovani eksudat i faktori koji inhibiraju proces zarastanja rana (proteaze, citokini, slobodni radikali). Na taj način faktori koji promovišu zarastanje rana se čuvaju, stimuliše se migracija fibroblasta i rast granulacionog tkiva, a podstiče se i rast novih epidernalnih ćelija.

Kompresa sa kolagenom je porozne strukture, izrađena od prečišćenog goveđeg kolagena. Zahvaljujući svojoj strukturi postiže izuzetnu kapilarnu aktivnost koja omogućava absorpciju nekrotičnog tkiva, ćelijskog detritisa i fibrinskog omotača. Sve ovo dovodi do granulacije i ubrzanog procesa zaceljenja rane.

Primenom Suprasorba C postiže se zarastanje rana na svim nivoima, naročito u slučajevima dugotrajnog tretmana bez vidljivog napretka. Upotrebljava se i u slučaju fizičke hemostaze.

  • AKTIVNO UBRZAVA ZARASTANJE RANE
  • BRZA APSORPCIJA EKSUDATA
  • VEZUJE FAKTORE KOJI INHIBIRAJU ZARASTANJE RANE
  • ŠTITI FAKTORE RASTA
  • STMULIŠE MIGRACIJU FIBROBLASTA I LUČENJE FIZIOLOŠKOG KOLAGENA